Vi har alle sammen været i den situation, hvor vi bliver lidt nervøse eller måske har lidt hjertebanken.

I mange tilfælde har vi fået ”det gode råd” à Hvis du er nervøs eller lidt overgearet, så tage en dyb indånding og pust langsomt ud.

Når vi sidder i sofaen og slapper af, har vi ca. 12 vejrtrækninger i minuttet, og hvis du har over 16 vejrtrækninger i minuttet kan det være et tegn på, at du er stresset. I dette tilfælde vil åndedrætsøvelser mod stress helt sikkert være en stor hjælp.

Når man får et angstanfald eller er stresset, trækker vi vejret overfladisk, ofte gennem munden, og blodet bliver ikke iltet effektivt. Det gør det derimod når du trækker vejret gennem næsen ligesom mange af de vejrtrækningsteknikker der bliver benyttet i yogaens verden.

Der er heldigvis nogle forskellige åndedrætsteknikker som kan hjælpe dig med at finde din indre ro og reducere din angst og stress. Det kan give dig bedre koncentration og en afslappethed i kroppen.

Åndedrætsøvelser mod stress

Åndedrætsøvelser mod stress

Her får du to åndedrætsøvelser mod stress som kan hjælpe dig med at få mere kontrol over din vejrtrækning.

Vekselåndedrættet

  • Sæt dig til rette og hold ryggen ret
  • Tag din primære hånd og sæt pegefinger og langefinger i panden
  • Hold dig for højre næsebor med tommelfingeren
  • Træk vejret langsomt og så dybt du kan ind gennem venstre næsebor
  • Hold vejret og imens fjerner du din højre tommelfinger og hold dig for dit venstre næsebor med din højre ringfinger. Udånd gennem dit højre næsebor

Gentag processen 10 gange i alt. Husk at starte med det samme næsebor, du sidst åndede ud af.

1:2 åndedrættet

Træk vejret ind gennem næsen og tæl langsomt til 4. Pust ud imens du tæller i samme tempo til 8.

Gentag øvelsen i minimum 1 min. , rigtig gerne i længere tid f.eks. 10 min.

Sørg for at trække vejret ned i maven og slap så meget af som muligt. Det må ikke være for anstrengt. Du kan evt. begynde med 1:1, altså ind 4 og ud 4. Så kan du langsomt øge den til 4:8, og når du mestrer det, kan du igen øge til f.eks. 6:12

Ved brug af denne åndedrætsteknik, kan du opleve lidt svimmelhed til at starte med, men det går over. Hvis du får det dårligt, skal du selvfølgelig stoppe. Øvelsen påvirker dit nervesystem, som skifter fra sympatisk aktivitet (kan sættes i gang af fx. stress og angst) til parasympatisk (hviletilstand, hvor du er afslappet)

Ved at øve disse teknikker regelmæssigt kan du komme nogle stress og angst situationer i forkøbet, som vi helst vil være foruden. Det kan fx. forebygge en begyndende hovedpine eller søvnløshed.

På bl.a. vores yoga hold, meditation og body-SDS kan du træne dit åndedræt. Du kan få en gratis prøvetime ved at tilmelde dig her.