Yoga har mange gode effekter, hvilke kan gøre en forskel i dit liv? 

Start din yogapraksis da der er virkelig mange gode grunde og fordele ved at dyrke yoga. Yoga kan være en god måde at skabe en sund kontakt til din krop, strække den ud, øge mobiliteten, styrke din kernemuskulatur og have anledning til at spænde af. 

Yoga er en fantastisk træningsform, som kan påvirke mange områder af både din psykiske, dit  fysiske velvære og dermed dit liv. Her får du en liste over de 10 primære fordele ved yoga.

1 Forbedrer din søvn
Studier har vist at en regelmæssig yoga rutine om aftenen kan hjælpe dig til at komme i det rette mindset og forberede din krop til at falde i søvn og forblive i søvnen resten af natten. (Johns Hopkins Medicine institut)

Yin yoga er en blid yoga form, med et beroligende fokus, kun med liggende eller siddende øvelser. Læs mere om yin yoga her.

2 Øger din styrke udholdenhed og balance
Yoga forøger din styrke, balanceevne og udholdenhed. (Johns Hopkins Medicine institut)

“Yogastillinger og -overgange efterligner styrke opbyggende øvelser med kropsvægt, og når man skal holde stillingen, er der tale om en form for isometrisk træning, hvor man styrker de muskler, man bruger, ved at øge den tid, de er spændte”, forklarer Neha Gothe, ph.d. og leder af Exercise Psychology Lab ved University of Illinois i Urbana-Champaign.

3 Lindrer ryg og ledsmerter.
Blid yoga kan lindre ubehaget ved ømme og hævede led for dem der har leddegigt.

Start din yogapraksis helt blidt ud. Yoga er godt til at strække, lindre smerter og øge mobilitet i din nedre ryg og læn. (Johns Hopkins Medicine institut)

4 Styrker holdning og kernemuskulatur
”Yoga styrker vores kernemuskulatur – altså de støttende muskulaturer i kroppen, der holder os oprejst og i korrekt holdning. Kerne- og holdningsmuskulaturen er i konstant bevægelse i dagligdagen, og hvis den bliver forkert aktiveret, bliver belastningen skæv, og så kommer der irritation og hævelser omkring led, sener og ledbånd. Det kan yoga modvirke,” fortæller Ghita Heath, som er kiropraktor ved Sofiendal Fysioterapi og Kiropraktik i Aalborg. (DGI) 

5 Sænker dit blodtryk
I en travl hverdag med et højt tempo, hvor du skal præsterer, kan du ende med at være et højt gear i længere tid og lade adrenalinen buldre. Det er vigtigt at komme ned igen, spænde af i musklerne og mærke kroppen igen.
”Her hjælper yoga, fordi vi stimulerer det parasympatiske nervesystem, som er det nervesystem, der sænker blodtrykket og pulsen. På den måde får vi mere blod til fordøjelsen og kan mærke overfladen på huden bedre,” forklarer Anja Dührr. (DGI)

Start din yogapraksis ved at opleve en gratis prøvetime. Alle kan være med uanset niveau. 

6 Blødgører bindevævet
Bindevævet, altså vævet omkring muskler, sener, organer og knogler, bliver ofte nævnt i forbindelse med yoga. En bølge af ny indsigt peger nemlig på, at yoga er med til at blødgøre bindevævet. ”Der mangler stadig forskning på området, men det er vældig spændende, fordi bindevævet har været overset i den vestlige verdens forståelse af menneskets biodynamik,” fortæller forfatter og yoga instruktør Simon Krohn.

Som kiropraktor har Ghita Heath også mærket den stigende fokus på netop den del af anatomien. ”Bindevævet er det nye sort. Hvis det bliver stift og ubevægeligt på grund af skader, stress eller spændinger, får du flere smertesignaler til hjernen. Men hvis du bevæger bindevævet, nedsætter det smertesignalerne, og det er her, yoga hjælper,” forklarer hun.” (DGI) 

7 Støtter dig i at holde mental pause og spænde af.
Kender du det, at du tager din telefon frem, når du holder pause, eller søger hen foran tv’et når du kommer hjem for at slappe af? Din krop kalder på en pause, og her kan yoga skabe gode rammer for en mental og fysisk restitution med mere en dybdegående vejrtrækning og afspænding i fokus.

”Når du laver de roterende yogaøvelser, masserer du dine indre organer. Samtidig har det en ekstra positiv effekt at bruge vejrtrækning, for når du fylder kroppen med luft, kan du få endnu mere stræk og efterfølgende afspænding,” fortæller DGI landsinstruktør og fysioterapeut Anja Dührr. (DGI)

8 Reducerer stress
Yoga stimulerer dit parasympatiske nervesystem. Det parasympatiske nervesystem beroliger kroppen og nedsætter udskillelsen af stresshormoner. (Den intelligente krop) 

Yogaens fokus på åndedrættet, som en integreret del af træningsformen, sender signaler til hele kroppen. En blød og bevægelig mave sender signaler til hjernen om, at der er ro og sikkerhed. En fastlåst mave, hvor vi ikke kan påvirke nervus vagus (vagusnerven) med åndedrættet, sender besked om, at der er fare på færde. – og så udskilles der bl.a. stresshormonerne kortisol og adrenalin. (Totum) 

9 Øger din kropsbevidsthed.
Kender du følelsen af at bruge for meget energi oppe i hovedet og ikke rigtig være klar over hvilken tilstand din krop er i? Det er vigtigt at få flyttet fokus ned til kroppen. Her er yoga et rigtig godt værktøj, fordi kombinationen af sekvenser, stillinger og åndedrættet giver anledning til at mærke de forskellige kropsdele og hvordan det føles at bevæge dem.

”Hvis yoga skal gøre noget godt for os på et dybere plan, er det ikke selve yogaen, der skal være i fokus – det er dig og kroppen, der er det vigtige. Vi skal ikke bide tænderne sammen og overhøre de signaler, kroppen sender os i forbindelse med smerte og ubehag,” forklarer Simon Krohn, yoga instruktør og forfatter. (DGI)

10 Letter dit sind og hjælper dig til at være i nuet.
Yogaens kombinationen af bevægelse, åndedræt, stræk og statiske stillinger, giver en fantastisk gevinst til krop så vel som sind.

En regelmæssig yoga rutine kan øge din mentale og fysiske energi. Din årvågenhed og entusiasme får et boost og du vil opleve at de negative tanker reduceres. (John Hopkins medicine) 

De mange goder ved yoga kommer også til udtryk i de forskellige yogaformer der findes og som vi har et bredt udvalg af på vores skema. På den måde er der rig mulighed for at have dine behov og udfordringer i fokus, når du kommer til yoga i Soul Fitness.

Læs mere om vores yogaformer her og find den der passer bedst til dit behov. 

Start din yogapraksis ved at opleve en gratis prøvetime. Alle kan være med uanset niveau. Vi glæder os meget til at byde dig velkommen.